Dia internacional de la dona

El dia internacional de les dones es celebra el 8 de març. És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora de lluita de la dona per la seva participació juntament amb l’home tant en la feina com en la societat.

               HISTÒRIA

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s’havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica. Anys més tard, el dia 25 de març de 1911, van morir 142 obreres que havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions a Europa del  Dia de la Dona foren l’any 1910. Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení i la data escollida  va  ser el 8 de març ja que les dones russes al 1917 van sortir al carrer.

El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials. Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, i va ser implantada per les Nacions Unides el 1977.

               ANTONI CUMELLA

1111111111

El dia 8 de març de 2013, al pati del Cumella, ens vam reunir tots per fer un homenatge a totes les dones treballadores del món, fent un dibuix humà del llaç amb cartolines liles. Como podeu veure en aquesta fotografia.

També els alumnes de 1r van fer uns murals sobre dones que han destacat en activitats diverses, científiques, artístiques, polítiques… Aquest mural es pot veure en el passadís abans d’anar al pati:

eeeeeeeeeeeeeeeeeem sento beeee                    eeeeeeeeeeeeeeeeeem sento beeee

Paula Cabeza i Enelí Viglione

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>