Hallowen

Voleu conèixer alguns costums de Hallowen? Dons no us perdeu aquest text! El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d’origen celta que tan ràpidament s’han estès per tot el món.

  • L’Origen el trobem des de fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda . El dia 31 d’octubre es celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb e
    l darrer dia de l’any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gaèlica “Samhain” literalment vol dir “final de l’estiu”. El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d’any. En aquella època, s’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits . Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
  • Truc o Tracte

Un dels costums més arrelats de la nit de Halloween entre els nens (i grans) és la disfressa com més terrorífica i esperpènticament millor, i recórrer els carrers “assaltant” les cases del barri. Les colles de nens van pel carrer amb les seves carabasses, criden a les portes i quan l’innocent visitat obre la porta, llancen el crit unànime “trick or treat, trick or treat”. La tradició exigeix que l’inquilí de la casa cedeixi a aquest terrible xantatge, regalant als nens tot tipus de dolços i llaminadures de Halloween, fent, doncs, tracte (treat) amb ells. Si no es fa d’aquesta manera, el veí morós s’exposa a les temibles entremaliadures (tricks) dels nois disfressats d’esquelets, zombies, vampirs, mòmies o bruixes.


  • Un altre costum molt arrelat en Halloween és la de demanar i menjar dolços. Segons sembla la tradició va començar a Europa al segle IX quan, cada 2 de novembre (Dia de totes les Ànimes, Day of All Souls), els cristians anaven de poble en poble demanant “coques d’ànima” (soul cakes) que eren trossos de pa dolç. Com més “soul cakes” rebien, més prometien resar per la pau dels familiars morts dels que els donaven aquesta almoina. Amb el temps aquest costum es va anar fusionant amb la festa de Halloween fins convertir-se en un altre tret típic de la celebració.
  •  Pel que fa al  significat de la carbassa,es diu que les bruixes utilitzaven els cranis de les víctimes humanes i les adornaven amb espelmes entre els buits dels ulls i el nas , i quan els pagans irlandesos  van arribar als EUA,  com no podien dur a terme aquestes pràctiques,van començar a utilitzar les carabasses.   
    •                                                                                                                                             

A més d’aquestes curiositats , n’ hi ha d’altres , però això es un altre història..

Leo Roman.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>