CARNESTOLTES

Aquest any el dia 23 de febrer va començar el Carnestoltes i durant una setmana Granollers s’ha vestit de festa.

Voleu saber d’on ve aquesta festa?

L’any 1994 a iniciativa dels Blaus, la comissió de comparses de Carnestoltes va proposar la creació d’una sèrie d’elements que fossin un punt de referència de les tradicionals festes del Carnestoltes a la nostra ciutat. Aquests elements van ser: la figura del Carnestoltes, l’Abat dels Bojos i els Diablots. Uns anys més tard, al 1996 es va completar el vestuari de l’Abat dels Bojos amb una espectacular màscara i es va confeccionar el vestit de la Vella Quaresma.

 El Carnestoltes és una festa on hi ha disbauxa i excessos gastronòmics abans de l’arribada del dejuni de la Quaresma: Greixos, viandes, botifarra, llard, escudelles, ranxos i ous omplen plats i taules en els àpats culinaris d’aquests dies que iniciem amb el dijous gras o dijous llarder.

Abat-i-marc_0

L’ABAT DELS BOJOS va sortir d’un personatge del carnaval a França d’abans del Renaixement, anomenat Abat dels Fous. Era  la persona més pobre del poble i durant un dia era tractat com si fos un rei , portat a la rua per tot el poble i rebent  tota mena d’atencions,  encara que al dia següent tornava a ser la riota de tothom.

 

Els DIABLOTS  són personatges comuns als carnavals antics, relacionats directament amb els balls de Diablot-i-marcgitanes. El que els caracteritza  són: els esquellots, fuets, les xurriaques i la bóta de vi penjada a la espatlla.

 

 

 

images (3)

La VELLA QUARESMA és el personatge que tanca, el Dimecres de Cendra, el ritual del Carnestoltes. La seva vestimenta de dol amb colors apagats, té tots el elements dels símbols populars: el bacallà, l’arengada i les set cames, tantes com setmanes té la Quaresma.

La figura que representa en CARNESTOLTES, és en oposició a les figures reials, un personatge molt semblant a un viatger, això sí, amb frac i amb un barret tallat en forma de corona reial. Va assegut sobre la Porxada (símbol de Granollers) adornada com si fos la mitològica banya de l’abundància.

Carnestoltes-i-marc

Dianne Salvatierra i Valentina Hidalgo

Author: Dianne Michelle Salvatierra Roca

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>